Blepharitis / ooglidrandontsteking

Een blepharitis is een veelvoorkomende en veelal chronische ontsteking van de ooglidranden. Een blepharitis kan een verscheidenheid aan klachten geven en het wisselt erg hoe patiënten dit ervaren. De ene patiënt heeft er veel ongemak en hinder van, de ander nagenoeg niet. Een blepharitis wordt vaak ingedeeld in 2 vormen. De 1e vorm manifesteert zich vooral aan de voorkant van het ooglid (een ‘anterieure blepharitis’)2. Deze vorm gaan vaak gepaard met schilfertjes/korstjes tussen de wimpers en mogelijk wat rode verdikte ooglidranden. De andere vorm, of wel een ‘posterieure blepharitis’, gaat vooral gepaard met een verstopping van de klieren van Meibom en kan ook droge ogen veroorzaken2. De klieren van Meibom maken namelijk het vettige laagje van de traanfilm. Als zij verstopt zitten kunnen ze dit vettige laagje minder goed afscheiden en dit kan dan leiden tot een traanfilm die sneller verdampt (voor meer informatie over droge ogen en de traanfilm kunt u onze folder over ‘droge ogen’ bekijken). Of u een blepharitis heeft, en welke vorm het betreft, is vast te stellen door een optometrist en/of oogarts. Daarnaast weet ook de huisarts veelal hoe je een blepharitis moet diagnosticeren en behandelen. 

Symptomen

Veelvoorkomende symptomen zijn irritatie van de ooglidranden, branderige/droge ogen en vastgeplakte oogleden. Voor meer informatie over droge ogen verwijzen wij u naar onze folder over ‘droge ogen’.

Oorzaken

Er is eigenlijk nog veel onbekend over de oorzaken van een blepharitis. Mogelijk spelen hormonen een rol. Verder komt een blepharitis vaker voor bij oudere mensen. Mogelijk speelt dus ook veroudering een rol. Daarnaast wordt er gedacht dat bepaalde bacteriën een blepharitis kunnen veroorzaken.

Behandeling

Het is belangrijk dat patiënten beseffen dat een blepharitis veelal een chronische ontsteking is. Het is meestal noodzakelijk om de behandeling/adviezen langdurig toe te passen. Mocht het op een gegeven moment beter gaan (de klachten zijn minder of zelfs helemaal over), dan kunt u overwegen te stoppen met de behandeling/adviezen. Echter, indien de klachten weer terug komen dan wordt geadviseerd om opnieuw te starten. 

  1. Ooglidreiniging en warme kompressen: De voornaamste behandeling betreft het reinigen van de oogleden, het liefst 1 tot 2 maal per dag. Er zijn een aantal middelen speciaal hiervoor op de markt gebracht. Informeer eventueel bij uw apotheek/drogist naar de mogelijkheden. Een alternatief op deze middelen is het poetsen van de ooglidranden met een wattenstokje gedoopt in een mengsel van wat lauw water met daarin enkele druppels babyshampoo. Hoe kunt u het beste poetsen? Mochten de ogen vaak dichtgeplakt zitten dan wordt aangeraden om eerst een warm kompres op de oogleden te leggen (gedurende ongeveer 3 minuten). Dit doet u door een handdoek / washand / wattenschijf goed warm te maken onder de kraan (let op dat u niet TE warm water gebruikt). Ook kunt u hiervoor een speciaal oog(gel)masker gebruiken (veelal beschikbaar via uw apotheek/drogist). Vervolgens sluit u de ogen en legt u het warme kompres 3 minuten op de oogleden. Hierdoor kunnen eventuele korstjes week worden, waardoor ze daarna makkelijker te verwijderen zijn. Hierna gaat u de ooglidrandjes reinigen. Dit kan met een doekje of een wattenstokje. Reinig vooral goed ter plaatse van de wimpers en probeer het oog zelf niet aan te raken. Door dit chronisch 1 tot 2 maal per dag te doen zorgt u ervoor dat de oogleden goed schoon blijven, dat de klieren van Meibom minder kans hebben verstopt te raken en daardoor krijgen bacteriën minder kans om de ooglidranden te irriteren/ontsteken.
  2. Kunsttranen, gels en oogzalfIndien u last heeft van droge ogen kunt u tevens gebruik maken van kunsttranen. Er zijn veel verschillende oogdruppels, gels en zalven beschikbaar tegen droge ogen. Voor meer informatie over droge ogen en de behandeling daarvan verwijzen wij u graag naar onze folder over droge ogen.
  3. Antibiotica: 
In bepaalde gevallen kan het zinvol zijn om tijdelijk een antibioticum te geven. Hiervoor adviseren wij u eerst contact op te nemen met uw huisarts. Deze kan u eventueel doorverwijzen naar een oogarts.

Referenties

2) Jack J. Kanski. Clinical Ophthalmology. A systemic approach. Sixth edition.

Mocht u naar aanleiding van deze informatie nog vragen hebben dan kunt u contact met ons opnemen via
 info@deoogcheck.nl.

Deze folder is onderdeel van Oogzorg Nederland B.V. Aan deze folder kunnen geen rechten worden ontleend.