Pucker

De macula, ook wel ‘gele vlek’ genoemd, is het centrum van het netvlies en erg belangrijk om scherp mee te kunnen kijken. Als er een afwijking in de gele vlek zit dan kan dat klachten geven als verminderd zicht, het zien van kromme lijnen en/of dat het beeld met dat oog vergoot of verkleind wordt waargenomen. Bij een pucker kunnen deze klachten ook optreden omdat er een soort vliesje heeft gevormd wat vaak precies in de gele vlek zit. Dit vliesje kan vervolgens gaan samentrekken/rimpelen waardoor de normaal heel erg goed georganiseerde structuur van het netvlies, uit balans wordt gebracht. Als er sprake is van een milde pucker dan hoeft u daarvan echter niet per se klachten te ondervinden. Een pucker kan dan ook bij toeval ontdekt worden en behoeft in principe geen behandeling tenzij u duidelijke klachten heeft. 

‘De Oogcheck’ en een pucker

Tijdens ‘De Oogcheck’ wordt er onder andere een netvliesscan (OCT) van uw ogen gemaakt. Met deze scan kan een pucker worden opgespoord. Soms is de pucker ook al op de netvliesfoto te zien, er zijn dan namelijk plooien zichtbaar in het gebied van de gele vlek. Omdat tijdens ‘De Oogcheck’ ook uw gezichtsscherpte wordt gemeten en er een vragenlijst wordt afgenomen, kunnen wij u meestal een duidelijk advies meegeven ten aanzien van de pucker.

Oorzaken

In de meeste gevallen ontstaat een pucker zonder duidelijke aanwijsbare reden. In sommige gevallen zijn operaties aan het oog of bijvoorbeeld ontstekingen in het oog de oorzaak. 

Behandeling

Als u duidelijk hinder ondervindt van de pucker dan valt een operatie te overwegen. Tijdens deze operatie, ook wel een ‘vitrectomie’ genoemd, wordt het vliesje van de gele vlek gepeld met hele fijne instrumenten. Omdat het herstel vaak enige tijd duurt, zelfs na enkele maanden kunt u namelijk nog verbetering bemerken, wordt een operatie vaak alleen voorgesteld indien de pucker duidelijk aanwezig is en u er duidelijk last van heeft, bijvoorbeeld doordat u er minder mee ziet en bijvoorbeeld continue kromme lijnen ziet. Het is vaak een afweging die u samen met een netvlieschirurg maakt. Wegen de voordelen in voldoende mate op tegen de nadelen? In deze afweging worden ook de risico’s meegenomen, zoals een verhoogde kans op het ontwikkelen van staar, een infectie of bloeding, en de kans op een netvliesloslating. 

Beloop

Zolang u geen klachten heeft en zolang uw gezichtsscherpte goed blijft, wordt over het algemeen aangeraden om niks te doen. Wel is het verstandig om bijvoorbeeld 1 tot 2 keer per jaar uw ogen te laten controleren. U zou kunnen vragen of uw optometrist/opticien u hiervoor weer oproept. Heeft u wel duidelijke klachten dan raden wij u aan om eventueel te overleggen met een netvlieschirurg over de mogelijkheden. Misschien dat een operatie uw klachten kan verlichten. Voordat u dit traject inzet raden wij u aan om eerst langs uw huisarts te gaan. Deze kan u tevens een verwijsbrief voor de oogarts geven.

Netvlieschirurg

De operatie waarbij een pucker wordt verwijderd, wordt uitsluitend uitgevoerd door oogartsen die zich daarin hebben gespecialiseerd. Uw huisarts/opticien/optometrist kan u het beste adviseren bij welke chirurg u in uw regio terecht zou kunnen. 

Amsler test

Om eventuele verslechtering op te sporen raden wij u aan om onderstaande test met enige regelmaat uit te voeren. U kunt hiervoor ook de tegeltjes in uw keuken en/of badkamer gebruiken. Bemerkt u een duidelijke verslechtering van uw zicht en/of ziet u (meer) kromme lijnen, dan raden wij u aan om enigszins korte termijn contact met uw huisarts of oogarts op te nemen.    

1) Draag de bril die u normaal ook draagt bij het lezen.

2) Houd de Amslerkaart op ongeveer 40 cm afstand van uw oog.

3) Dek één oog af met uw hand.

4) Kijk naar de zwarte stip in het centrum van de kaart.

5) Laat het oog niet afdwalen van de zwarte stip.

6) Doe hetzelfde maar dan met het andere oog afgedekt.

7) Herhaal deze test regelmatig (bijvoorbeeld elke week/dagelijks).

8) Raadpleeg uw oogarts bij het zien van kromme/kronkelige lijnen, vervaagde gebieden of gebieden die helemaal niet meer zichtbaar zijn.

Mocht u naar aanleiding van deze informatie nog vragen hebben dan kunt u contact met ons opnemen via info@deoogcheck.nl.

Deze folder is onderdeel van Oogzorg Nederland B.V. Aan deze folder kunnen geen rechten worden ontleend. 

Normale netvliesscan

Netvliesscan met pucker

Het bovenste laagje trekt het netvlies wat omhoog